Red Cliff – PART II

imdb puanı : 7.1/10
Yapım : 2008, Çin
Tür : Aksiyon / Dram / Savaş
Yönetmen : John Woo
Senaryo : John Woo
Oyuncular : Shido Nakamura, Chen Chang, Zhao Wei, Takeshi Kaneshiro, Tony Leung
Yapımcı : John Woo
Görüntü Yönetmeni : John Woo

Director John Woo’s latest epic film Red Cliff will be split in two films in Asia, whereas the rest of the world, it will be seen in a single version that will be shorter than Woo’s original cut. Here is the trailer for part 2.

Tarihçiler, Çin’de Üç Krallık döneminde meydana gelen en kanlı savaş olarak bilinen Red Cliff savaşına 1 milyon asker katılmıdı. Hong Kong asıllı yönetmen John Woo, Çin tarihinin dönüm noktası olan bu savaşı en gerçekçi şekliyle beyazperdeye yansıtmak için 80 milyon dolarlık bütçeyle çalıştı. Böylece finans kaynakları bölgedeki bağımsız yapımcılardan gelen “Red Cliff”, Asya’nın bugüne kadar yapılmış en pahalı filmi oldu.

“Red Cliff” Asya sinemasının en büyük isimlerini bir araya getirdi. Bu isimler arasında Hollywood’da şansını denedikten sonra Çin dilinde yapılmış filmlere geri dönen yönetmen John Woo başı çekiyor. Dört saat uzunluğunda olması beklenen filmin hazırlık aşamasında çok ciddi oyuncu seçme sorunları ve değişiklikleri yaşandı.
Çin edebiyatının klasiklerinden “Romance of the Three Kingdoms”tan uyarlanan filmin konusu M.S. 208 yılında Han Hanedanı’nın son döneminde geçiyor ve Çin’deki “Üç Krallık” döneminin başlamasına yol açan savaşlar anlatılıyor.

Asya ülkelerinden gelen dev bütçesinin yanısıra “Red Cliff”, teknik açıdan da önemli gelişmelerin sergilendiği bir yapım oldu. Filmde bol miktarda CGI efekti (bilgisayar kökenli efekt) kullanan yapımcılar, bu sayede “Sin City”nin bilgisayar kökenli görüntüleriyle “300” filminin tarihsel savaş türüne getirdiği yeniliklere alışkın genç izleyicileri kazanmayı hedeflediler. Filmin çekimleri sırasında çok sayıda ünite (birim) eşzamanlı olarak çalıştı. Elde edilen görüntüler daha sonra kurgu işlemleri sırasında birleştirildi.

Büyük iddialarla hazırlanan “Red Cliff” aynı zamanda büyük beklentileri de beraberinde getirdi. Filmin yapımcıları, Çin’in geçtiğimiz yıllarda ürettiği “Seven Swords” ve “The Banquet” gibi savunma sanatları dizileriyle kendi aralarına mesafe koymaya istekli görünüyorlar. Bu arada “Three Kingdoms” adlı Çin klasiğinden uyarlanan başka bir projenin de 2008 yılında gösterime çıkacağını belirtmek gerekiyor. Yönetmenliğini Daniel Lee’nin yaptığı o filmin başrollerinde Andy Lau ile Maggie Q oynuyorlar.

Ortada bu kadar büyük para ve dünya sinemasında şöhret yapmış Asyalı starlar olunca (Ang Lee’nin Çin dilinde çektiği ‘Lust, Caution’, Venedik’te Altın Aslan ödülü kazanmıştı), filmin setinde birtakım kişisel problemler yaşanması kaçınılmazdı ama “Red Cliff”in çekimleri sırasında kişisel problemler büyük boyutlara ulaştı.
Mart ayında Tony Leung kadrodan ayrıldığını açıkladı. Filmin altı aylık çekim periyoduna dayanacak gücü kalmadığını belirterek ayrılınca yerine Takeshi Kaneshiro getirildi.

John Woo’nun yakın dostu Chow Yun-fat da kadrodan ayrılanlar arasındaydı. Onun ayrılması setlerde bomba etkisi yaptı.

Chow’un ayrılma kararına neyin yol açtığı hiçbir zaman açıklanmadı. Woo ile Chow’un yollarının ayrılması film endüstrisini de karıştırdı. Sonuçta Chow’u bir efsane haline getiren Woo’ydu ve 1986 yapımı “A Better Tomorrow” adlı filminde ve sonraları “Hard Boiled” adlı filminde ona başrol vererek şöhrete ulaşmasını sağlamıştı.

Chow’un ayrılma kararından iki gün sonra kadroda değişiklik yapıldı. Leung daha önce imzaladığından daha farklı bir rolde kamera karşısına geçerek Chow’un yerini aldı.
Filmin diğer oyuncuları ise Zhang Fengyi, Chiling Lin, Chang Chen, Vicky Zhao ve Hu Jun oldular.

Filmin yönetmeni John Woo, Çin’de yayınlanan Southern Daily gazetesine verdiği söyleşide, “Bugüne kadar çalıştığım en zor film bu oldu. Çekimler sırasında büyük enerji harcadım. Hazırlık aşaması çok uzun oldu. Film yapmaya başladığım günden bu yana en yorucu filmimi yaptım” dedi.

Öte yandan “Red Cliff”in büyük ekrana geçiş serüveni de hayli ilginç oldu. Senaryosunu Woo Chan Khan, Guo Zheng ve Sheng Heyu’nun yazdığı filmin uzunluğu dört saati bulunca iki parçaya ayrılmasına karar verildi. Asya ülkelerinde iki bölüm halinde gösterilecek filmin ilk bölümü 2008 Temmuz ayında, ikinci bölümü ise Aralık ayında izleyiciyle buluşacak. Asya dışındaki ülkeler ise tek bir film izleyecekler. 2 buçuk saat uzunluğunda olması planlanan film, Aralık ayında gösterime çıkacak.
Filmin uluslararası temsilciliğini alan Los Angeles merkezli Summit Entertainment şirketi, European Film Market’te çok sayıda ülkeye satış gerçekleştirdiler.

Terrence Chang bu konudaki açıklamasında şunları söyledi: “Filmin Avrupa bölgesine satışını gerçekleştirdik. Ancak Kuzey Amerika için henüz belirsizlik var. Kuzey Amerika’da Çin filmleriyle ilgili olarak yanlış bir izlenim sözkonusu

Director: John Woo
Writer: Khan Chan
Studio: Summit Entertainment
Cast: Chow Yun-Fat, Tony Leung, Zhang Fengyi
Release: TBA 2009

0 yorum:

Yorum Gönder